Lojalan sam Merkelovoj

Premijer Aleksandar Vučić podržao je u intervjuu za švajcarski „Blik” politiku nemačke kancelarke prema izbeglicama i ponovio da Srbija neće dizati ograde na svojim granicama.

Аytop: Peter Hossli und Wolfgang Büchner Photos: Pascal Mora

vucic2Gospodine premijeru, nemački predsednik Joahim Gauk namerava da ograniči imigraciju. Kakve će posledice to imati po srpsku izbegličku politiku?
Srbija je jedina zemlja koja još nikada nije povredila nijednog izbeglicu, niti gađala izbeglice suzavcem. Do sada smo bili vrlo humani.

Da li će se to sada promeniti?
Ostajemo humani. Evropskoj uniji jasno kažem: Morate nešto da preuzmete! Ako EU traži od nas da više ne primamo ekonomske izbeglice, mi ćemo tako uraditi.

Gotovo sve izbeglice prolaze kroz Srbiju. Da li je vašoj zemlji potrebno više pomoći?
Ne, dobijamo dovoljno pomoći. Srbija drži problem pod kontrolom. Teže je zemljama poput Nemačke, Austrije i Švedske.

Trenutno izbeglice pešače kroz Srbiju na temperaturama od minus 20. Kako pomažete tim ljudima?
U Srbiji ima više od 6.000 prenoćišta, gde izbeglice mogu da se odmore i zagreju. Većina izbeglica, međutim, ostaje samo nekoliko sati. Žele što pre da nastave put – ka severu.

Srbija registruje sve izbeglice. Koliko ih stiže u Srbiju?
Trenutno u proseku 1.818 ljudi, u martu će ih biti 5.000 dnevno.

A na leto?
Ako EU ništa ne preduzme, sledećeg leta u Evropu će pristići više izbeglica nego u leto 2015.

Ko trenutno dolazi?
U početku je bilo 73 odsto Sirijaca, danas imamo samo 37 odsto Sirijaca, a 30 odsto Marokanaca i Alžiraca. Ranije su dolazile porodice, a sada uglavnom mladi muškarci. Porodica s decom gotovo da nema.

vucicMnogi okrivljuju nemačku kancelarku Angelu Merkel? A vi?
Lojalan sam i na strani sam Angele Merkel. Bez nje ne bismo imali mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu. Zahvaljujući Merkelovoj danas možemo sami sebi da pomognemo.

Mnogi kažu da Merkelova privlači izbeglice u Evropu.
Ona čini najbolje što može, ljudski se ophodi prema ljudima. Lako je kritikovati, ali šta su za izbeglice uradili oni koji kritikuju Merkelovu?

Više puta ste rekli da nećete podizati ograde na granici. Da li ostajete pri tome?
Ja održavam obećanja! Nismo postavili nijednu jedinu ciglu na granici. Sada smo spremni da pomognemo Grcima ili Makedoncima. A ako nas EU bude pitala da li ćemo odbiti ekonomske izbeglice, to ćemo uraditi.

Postupate evropskije od mnogih članica EU. Da li je to zato što želite da uđete u EU?
Možete da me volite ili da me mrzite. Jasno je: od kada sam ja na vlasti, srpska privreda se značajno oporavila, snažan rast će se i dalje nastaviti. Cilj nam je da uđemo među 35 najjačih zemalja na svetu. I, da: želimo u EU!

vucic3Dokle god u srpskom Ustavu stoji da Kosovo pripada Srbiji to neće biti moguće.
Između Srba i Albanaca biće uspostavljen mir, razgovaramo međusobno. Već sada ima više problema među Albancima i među Srbima nego između Srba i Albanaca.

Ipak: EU želi nezavisno Kosovo.
Evropska unija traži normalne odnose. To ne znači da ćemo prihvatiti Kosovo kao državu.

Imate ubedljivu većinu u parlamentu. Zašto ste onda zakazli nove izbore za kraj aprila?
Politika nije matematika. Nije reč o mestima u parlamentu, već o psihologiji i poverenju. Želim da proverim da li poverenje još postoji. Osim toga, potrebna mi je sveža krv za vladu, a novi izbori su najbolji način da se do nje dođe.

Pre nekoliko nedelja naredili ste hapšenje političara iz opozicije. zašto?
To su bili korumpirani bivši ministri. Javno tužilaštvo je iniciralo hapšenje, sve je išlo po zakonu. Cilj mi je da iskorenim korupciju.

Koliko je Srbija korumpirana?
I dalje imamo velikih problema, ali je ipak mnogo bolje.